recepten

BLOEDSOEP

Onlangs kwamen de mensen van Burgerboef op bezoek. Ze leerden ons heerlijke bloedsoep maken. Wil je het thuis ook eens proberen?

P1060437

Ingrediënten

  • heerlijke stukken fruit, hoe lokaler, hoe beter natuurlijk
  • rode vruchten voor het ‘bloed’ (binnenkort met zelfgeplukte framboosjes uit onze bessenhoek!)
  • rijststroop
  • muntblaadjes voor de afwerking

Eerst en vooral was je handen. Heel belangrijk natuurlijk! Snijd het fruit in kleine stukjes en plaats ondertussen een pannetje met rode vruchten op het vuur. Doe wat rijststroop bij de rode vruchten zodat ze wat zoeter zijn. Hoeveel, hangt af van je vruchtjes. Proeven dus! Hoe minder zoetstof, hoe beter natuurlijk. Doe het gesneden fruit in een kommetje, giet er wat ‘bloed’ over, werk af met een blaadje munt en smullen maar!

 

KNOLSELDERSALADE MET ROZIJNTJES

Ingrediënten

  • ¼ knolselder
  • enkele lepels mayonaise
  • citroensap
  • 1 eetlepel rozijntjes
  • peper  en zout

Rasp de knolselder en besprenkel met citroensap. Vermeng de geraspte knolselder met rozijntjes, mayonaise en breng op smaak met peper en zout.

 

WORTELPREPARÉ

kookatelier

Ingrediënten

  • 250 g wortelen
  • 1 rode paprika
  • 10 groene ontpitte olijven
  • enkele blaadjes basilicum
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 koffielepel mosterd
  • enkele druppels tabasco
  • zout

Spoel de paprika’s en de wortelen en snijd ze in stukjes. Kook de wortelen en de helft van de paprika gaar in gezouten water. Voeg alle andere ingrediënten toe, maar bewaar de helft van de basilicum. Mix tot een glad geheel en versier met de rest van de basilicum.

 

HUMUS

Ingrediënten

2 blikken kikkererwten
2 eetlepels Tahin (sesampasta)
sap van halve citroen
2 lepels olijfolie
1 koffielepel gemalen komijnzaad
1 teentje look fijn gesnipperd
1 pepertje, ontdaan van zaadjes en fijngehakt
verse koriander

Mix alle ingrediënten in een blender glad, voeg een beetje water toe om een glad mengsel te krijgen. Werk af met verse koriander.

 

PLATTE KAAS MET PIJPAJUIN EN RADIJSJES

kookatelier Griet (1)klein

Ingrediënten

  • platte kaas
  • radijsjes in schijfjes gesneden
  • pijpajuin fijn gesneden
  • peper en zout

Vermeng de platte kaas met peper en zout en beleg enkele broodjes ermee.Versier met schijfjes radijs en pijpajuin.

 

TOMATEN-PAPRIKASALADE MET PLATTE PETERSELIE

kookatelier Griet tomaat kl (3)

Ingrediënten

  • 500 g tomaten
  • 1 rode paprika
  • 1 bosje platte peterselie
  • 1 bosje koriander
  • sap van 1 citroen
  • olijfolie
  • sumak
  • 1 bosje pijpajuin
  • 1 rood pepertje

Snijd de tomaten en de paprika’s in kleine stukken. Hak de peterselie en koriander en snijd de pijpajuin heel fijn. Ontdoe het pepertje van de zaadjes en hak het heel fijn. Meng alles samen in een kom en overgiet met een lepel olijfolie en met het citroensap. Breng op smaak met peper, zout en sumak.

 

EIERSLA

Ingrediënten

  • eieren
  • bieslook
  • peterselie
  • peper en zout

    voor de mayonaise:
  • 1 ei
  • een lepel mosterd
  • maïsolie
  • citroensap
  • peper en zout

Kook de eieren hard en laat ze afkoelen. Klop voor de mayonaise 1 ei los met een lepel mosterd. Giet er geleidelijk aan maïsolie bij tot je een vaste massa krijgt. Breng op smaak met citroensap, peper en zout. Pel de hardgekookte eieren en plet ze fijn met een vork. Voeg er de fijngehakte bieslook en peterselie aan toe. Meng er de mayonaise onder en voeg wat peper en zout toe naar smaak.

 

 

Advertenties
%d bloggers liken dit: